Castelul de la Platamonas este amplasat la poalele muntelui Olimp avînd pe timpuri o importanță poziţie strategică asupra drumului de legătură dintre Macedonia şi provinciile din partea de sud a Greciei. În prezent este transformat într-un muzeu şi este deschis spre vizitare publicului larg. Este imposibil să nu îl observaţi dacă intenţionaţi să staţi în Leptokaria sau Nei Pori.
01 Aşadar în una din zile ne-am hotărît să mergem într-o mică excursie (care desigur a fost organizată de noi) la castelul de la Platamonas.
02 Cum ajungem în punctul unde începe drumul spre castel, mai este o porţiune care se merge pe jos pînă dăm de intrare de unde luăm bilete şi mergem mai departe. Preţul unui bilet este de 2 euro, Anna a spus că e studentă şi a intrat fără să i se ceară carnetul 😀
03 Intrarea se face printr-o poartă dublă apărată de două turnuri.
04 Zidurile castelului datează din perioade diferite, din sec.6, al 9-lea si al 10-lea şi aşa cum o parte din ele au fost restaurate se poate urca pe ziduri de unde se deschide o privelişte panoramică asupra împrejurimilor.
05 În imaginea de mai jos se vede Paralia Skotina – un mic sătuc de pe malul olimpic.
06 Pe cealaltă parte a cetăţii se întinde staţiunea Platamon.
07 Privim prin creneluri în zare.
08 Din broşură aflăm că Castelul Platamonas este o fortificaţie bizantină şi cea mai mare parte a sa a fost cladită de un rege franc din Salonic la începutul anilor 1200 peste nişte pereţi preexistenţi. Ulterior a fost cucerit de veniţieni care l-au fortificat pentru ca mai apoi să fie cucerit de turci care la rîndul sau l-au refortificat şi au întărit zidurile. Este una dintre puţinile fortăreţe care nu au fost distruse în timpul prezenţei otomane din zonă.
09 Pînă în prezent s-a păstrat şi citadela care este înconjurată de un zid în formă de pătrat. La moment se fac lucrări de restaurare şi este închisă pentru vizitatori.
10 În urma săpăturilor efectuate pe teritoriul fortăreţei s-au scos la lumină două biserici, un mic depozit şi mai multe alei pavate cu piatră.
11 Teritoriul castelului care mai degrabă este o fortăreaţă aşa cum aţi vazut din poze este destul de verde cu mulţi arbori de la smochini şi rodii pînă la copaci de măslin. Necătînd la faptul că a fost asediat şi atacat de mai multe ori dea lungul timpului, s-a păstrat destul de bine. Aș putea spune că traseul din interior este interesant cu atît mai mult că este permisă urcarea pe ziduri. Nouă nea plăcut, a fost o variantă optimă pentru o excursie prin apropiere.
În aşa fel a fost ocupată prima jumatate a zilei după care am mers în Paleos Panteleimonas pentru a ne răcori puţin unde ne-am propus să ajungem din timp.
12 Paleos Panteleimonas este un mic sătuc la 500m altitudine şi situat la 7 km de Castelul de la Platamonas. Se ajunge urcînd pe o şosea sinuoasă cu multe serpentine, la intrarea în sat este amenajată o parcare pentru turişti aşa cum numai rezidenţii au voie să intre cu maşina.
13 La moment în sat locuesc circa 100 de oameni care prestează servicii turistice şi fac apicultură. Alţii au casă aici şi vin îndeosebi vara pe timp de vacanţă sau în weekend.
14 La mijlocul anilor ’50 satul a fost părăsit ca mai apoi să prindă din nou viaţă. Multe case au fost restaurate şi transformate în prezent în restaurante, galerii, hanuri sau birouri. În 2003 a fost declarat Monument de Patrimoniu Naţional devenind în scurt timp o destinţie turistică interesantă pentru cei ce iubesc liniştea alegînd să petreacă timpul liber la „ţară”.
15 Străzile sunt petruite şi înconjurate de case lucrate tot din piatră cu elemente decorative din lemn conferind un stil pur tradiţional. Un adevărat muzeu al satului în aer liber.
16 Biserica Sf. Panteleimonas arată modest şi este amplasată lateral de axul pieţei fiind înconjurată de taverne şi de nişte platani uriaşi. Are faţada din piatră şi nu se desprinde de stilul rustic al satului.
17 Tavernele din piaţa centrală.
18 Satul este plin de magazine ce vînd ceai, miere, oregano, suvenire şi alte obiecte autentice de artizanat. Mi-a plăcut că nu am avut senzaţia de un comerţ agresiv aşa cum mi se întîmplă de obicei pe litoralul turcesc.
19 De asemenea, există un atelier de creaţie bijuterii lucrate manual şi mai multe ateliere de pictură şi ceramică.
20 Pășesc agale pe drum la vale.
21 Grecii sunt oameni deschişi şi mereu binevoitori mai ales cu turiştii. Mi s-a întîmplat să facem autostopul şi doamna care ne-a luat nu vorbea engleaza, a sunat o prietenă din Moldova pentru a ne ajuta 🙂
22 Aşa cum Paleos Panteleimonas este amplasat pe versantul estic al Olimpului de aici se deschid nişte panorame frumoase.
23 După o mică plimbare printre străduţele înguste am avut parte de un apus frumos. Pe drum înapoi am dat de nişte ţestoase de uscat şi încă o dată m-am convins că nu am mai văzut nicăeri atît de multe ca în Grecia. Chiar şi gazda la care am stat, un domn şi o doamnă de 50-60 ani ţin în curtea ogrăzii 4 broaşte țestoase la fel cum eu aş ţine acasă 4 pisici (de fapt am un cîine ciobănesc).
Revenind la Paleos Panteleimonas pot spune că mia placut atmosfera de acolo, aerul curat şi liniştea te face să vrei să mai rămîi aici. Noi cred că trebuie să mergem mai departe, mai avem să vedem Salonicul şi mergem acasă.
Din aceeaşi serie.
Notiţe din Grecia. Partea 1: Leptokarya, Pieria
Notiţe din Grecia. Partea 2: Meteora
Notiţe din Grecia. Partea 3: Pe vîrful muntelui Olimp
Notiţe din Grecia. Partea 5: O plimbare prin Salonic
Foarte frumos si bine documentat articolul, felicitări ! Ar mai trebui spus ca la Platamonas au loc, pe parcursul verii, diverse evenimente artistice in cadrul Festivalului de la Dion ❤️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumoasă povestire și bogat ilustrată. Mă simt de parcă aș fi fost și eu acolo. 🙂 Mulțumesc!
ApreciazăApreciază