Sîmbătă, 17 septembrie 2016, în satul Bulboaca, Anenii Noi a avut loc deschiderea Castelului Mimi, un eveniment de amploare şi de mare potenţial turistic pentru republica noastră. Nu am fost prezent la inaugurarea castelului de aceea nu am să scriu despre cum a fost şi cum nu a fost, am sa merg probabil în altă zi. Însă pînă atunci vă invit într-o călătorie virtuală în unul dintre cele mai frumoase castele din Austria.
De fiecare dată cînd merg undeva în vacanţă nu ezit să trec cu vederea marele catedrale, temple, castele şi alte clădiri construite în urmă cu multe secole. E o deosebită plăcere pentru mine să admir arhitectura edificiilor construite în trecut pentru că ele reflectă cu adevărat sufletul acelui popor care a trăit cîndva. Şi cînd văd cea ce se construieşte la moment în Chişinau (of, iar cu gîndul la acest oraş), mă apucă disperarea şi tristeţea, dar despre asta altă dată. Acum o să vorbim despre frumos, despre Castelul Hochosterwitz, situat în vîrful unei coline de unde se vede toată Carinthia cînd cerul e senin. Acest castel impunător este printre cele mai frumoase castele din Europa şi cea ce îl face deosebit este poziţionarea sa.
01 Castelul Hochosterwitz este amplasat la 20-25 km distanţă de oraşul Klagenfurt în apropierea satului Launsdorf. La castel se poate ajunge cu trenul, preţul unui bilet este de 7 euro şi porneşte din staţia Klagenfurt Ostbahnhof. Nu este cel mai rapid mod de a vizita locul aşa cum trenul opreşte la staţia Launsdorf-Hochosterwitz Bahnhof de unde mai sunt aproximativ 4-5 km pe jos pînă la destinaţie. Cu taxiul ar fi mult mai rapid şi mai scump, noi am mers de la staţie pe jos pentru că suntem tineri şi e mai sănătos, plus la asta vremea era una perfectă pentru o plimbare 🙂 însă dacă bugetul vă permite, maşina este mijlocul ideal.
02 Prima atestare documentară a castelului datează încă din anul 860 atunci cînd regele Ludovic Germanul printr-un act de donaţie, transmite castelul şi cîteva din proprietăţile sale, către Arhiepiscopia din Salzburg. După care castelul a fost asediat şi atacat de mai multe ori, astfel fiind renovat de fiecare dată pînă cînd în 1586 a fost terminată reconstrucţia definitiv, aşa s-a păstrat pînă acum, fără careva mari schimbări. Astăzi ne putem bucura de una dintre cele mai bine conservate construcții medievale din Europa.
03 Fiind vizitat aproximativ de 3 mln turişti anual, Castelul Hochosterwitz este unul dintre cele mai atractive şi frumoase obiective turistice din Austria. Preţul unui bilet pentru un adult este de 12 euro, intrarea fiind deschisă publicului din aprilie şi pînă la sfîrşitul lui octombrie
04 Aşezat pe un deal stîncos la o inălţime de 620 de metri, intrarea în castel se face trecînd pe sub 14 porţi care fac parte din zidurile de fortificaţie şi joacă un rol important în elementul defensiv. Astfel de-a lungul timpul atacatorii au reuşit să treacă numai 3 porţi, de altfel nu a fost vreodată cucerit. În imaginea de mai jos aveţi prima poartă. Bicolorul orizontal galben-negru este drapelul familiei Khevenhüllertor (posesorii castelului), cel alb-roşu al regiunii Carinthia.
05 Fiecare poartă are instalt un panou informativ, conţinînd imformaţii despre obiect şi un plan al porţii.
06 Cetatea construită are formă de spirală, ziduri groase de 3-4 m înălţime şi 5 poduri care se ridică. Porţile sunt echipate cu diferite mecanisme pentru aruncarea pietrelor, găuri prin care se turna smoală, apă clocotită sau ulei încins, care au drept scop să oprească atacul inamicului.
07 Fiecare dintre cele 14 porţi are un nume individual.
08 Poarta Khevenhüllertor. În basorelief bustul nobilului Carinthian George Khevenhüller, şi blazonul familial. Castelul Hochosterwitz a trecut în proprietatea familiei Khevenhüllertor în 1541, în semn de recunoştinţă a suportului acordat armatei regale în faţa invaziilor turce. În prezent este administrat de aceaşi familie timp de peste 500 de ani.
09 Peisajele ce se deschid sunt uimitoare.
10 Încă puţin şi ajungem în vîrf. De la intrare pînă în citadelă din vîrf sunt cam 750 – 800 m, care se parcurg destul de uşor într-o zi de vară. Pentru a facilita accesul spre castel, în 1992 a fost montat un sistem elevator care poate transporta concomitent 8 oameni, astfel asigurînd transportul persoanelor cu mobilitate redusă.
11 Pe teritoriul castelului sunt prevăzute aşa facilităţi ca scrîncioburi din lemn şi bănci pentru odihnă. Am stat şi noi să zăbovim un pic sub umbra unui nuc.
12 Stîlpii de iluminat sunt în ton cu întreg ansamblu.
13 Pe lîngă castel care apropo nu a fost niciodată locuit, complexul cuprinde o biserică unde odihnesc membrii familiei Khevenhüllertor, ultima înmormîntare avînd loc în 2012.
14 Intrarea în castel este imprejmuită de o gradină amenajată cu flori.
15 Ne mai ridicăm puţin şi ajungem în curtea interioară a castelului. În centrul este amplasată o terasă unde călătorii obosiţi pot servi o bere rece.
16 În partea stîngă găsim un atelier unde se confecţionează bijuterii şi obiecte uzuale din argint, fier şi cupru, dupa care sunt expuse la vînzare în magazinul de suvenire. Preţul nu pot spune că este exagerat, insă mi se pare puţin cam ridicat. Un cuţit lucrat manual cu lama de 8 cm a costat 25 euro.
17 În interiorul castelului funcţionează un muzeu unde sunt expuse o colecţie de armuri şi arme medievale, tablouri şi cărţi vechi. Nici nu ştiu ce ma impresionat mai mult, numărul mare de arme adunate la un loc sau cavalerul gigant cu o înălţime de 2.25m aflat în slujba familiei Khevenhüller.
18 Ne mai plimbăm puţin înainte de a pleca.
19 Fîntîna din curtea interioară a citadelei are o adîncime de 20m, cei refugiaţi aici puteau face faţa unor asedii lungi. De altfel castelul Hochosterwitz şi-a dobîndit o reputaţie de un castel de necucerit.
20 Priveliştea din vîrf este foarte frumoasă. Din orice punct se deschid nişte imagini spectaculoase asupra munţilor, dealurilor şi satelor din jur.
Hochosterwitz este unul dintre cele mai interesante castele pe care leam vizitat.