Toţi cei pasionaţi (şi nu prea) de lumea auto, în mod sigur aţi auzit despre legendarul constructor de maşini, Enzo Ferrari – o figură emblematică a lumii automobilistice care este şi fondatorul companiei cu acelaşi nume. Primul muzeu Ferrari a fost deschis în oraşul Maranello, tot acolo se află sediul companiei, uzina şi baza operaţională a echipei de Formula 1. În pofida faptului, istoria Ferrari a început în Modena, în casa tatălui său – Alfredo, care i-a servit drept atelier. În 2012 în acel loc a fost inaugurat un muzeu ce-i poartă numele. Noi fiind prin apropiere, în Bologna, nu am putut rata ocazia de a vizita casa muzeu Enzo Ferrari.
01 De la staţia centrală de tren din Modena sunt 10-15 minute pînă la destinaţie, asta dacă mergeţi pe jos. Pînă la muzeu sunt indicatoare, nu aveţi cum să treceţi pe lîngă.
02 Poarta de intrare vopsită tradiţional în galben aprins.
03 Complexul include două clădiri, casa în care a trăit Enzo împreună cu familia sa, locuinţa fiind construită de tatăl său – Alfredo Ferrari. Din clădire a rămas doar carcasa, în prezent aceasta găzdueşte o expoziţie permanentă de motoare şi cîteva maşini Ferrari.
04 Sala de expoziţie a muzeului, unde sunt expuse peste 20 de modele de maşini. Costul proiectului s-a ridicat la 18 mln de euro, o investiţie sponsorizată de către autorităţile locale din Modena. Anual atrage peste 100 mii de turişti cea ce înseamnă foarte mult pentru economia regiunii.
05 Întreg complexul văzut de sus. Forma acoperişului futuristic este inspirată de prizele de aer de pe capota maşinii. Acoperişul este din aluminiu şi e vopsit în galben, găurile nu sunt doar un element estetic, dar mai au şi funcţia de ventilarea şi iluminarea naturală a spaţiului interior.

Museo Casa Enzo Ferrari – Modena – Marzo 2012. archdaily.com.
06 Inspirat de aici, spre exemplu.
07 Haideţi să mergem înăuntru.
08 Clădirea muzeului a fost desenată în 2003 de celebrul arhitect Jan Kaplicky. După moartea sa, în 2009, a fost dusă pînă la capat de colegul său de la Future Systems, Andrea Morgante.
09 Preţul unui bilet pentru maturi este de 15 eur. Dacă planificaţi o vizită şi în muzeul Ferrari din Maranello atunci ar fi bine să luaţi un bilet combinat, costul căruia este de 26 euro, astfel economisiţi 4 euro.
10 La intrare avem un De Dion Bouton din 1903, una dintre primele maşini din Modena. În posesia unui astfel de automobil a fost Alfredo Ferrari.
11 Trecem în sala unde în fiecare an se etalează diverse expoziţii cu tematici diferite. În prezent aici activează o expoziţie temporară a maşinilor Ferrari care au apărut pe marile ecrane și poartă de numirea de „Covorul Roşu”.
12 Ferrari 250 GTB SWB, apare în filmul „Un bărbat și o femeie” (Un homme et une femme), 1966.
13 Acest model a fost contruit în anul 1959, într-un număr limitat de 176 de exemplare. Este foarte dorit printre colecţionari, anul trecut un astfel de model a fost vîndut cu 11,7 milioane lire sterline, un preţ record.
14 Ferrari F40 din filmul „Copacul lui Joshua” (Joshua Tree), 1993. Ultima maşină pe care Enzo Ferrari şi-a pus semnătura, prin urmare a devenit unul dintre cele mai căutate supercaruri clasice. Are un motor V8 turbo, de 478 de cai putere, recent a fost vîndut la un preţ de 1,2 milioane euro.
15 Bucata asta de ingenerie roşie pe care am avut-o toţi pe etichetele gumelor turbo © (făcut update la indicaţia lui Sasha :)) a fost produsă într-un număr limitat de exemplare, adică doar 1315 unități.
16 Ferrari 312, bolid de Formula 1. Apare în filmul „Grand Prix”, 1967, unul dintre cele mai bune filme despre curse (aici opinia autorului poate să nu coincidă cu poziţia celor de la muzeu).
17 250 GT 2+2 din filmul italian „Tigrul”, 1967.
18 356 GTS4 Cabrio, cunoscut sub denumirea neoficială de Ferrari Dayton, apare în filmul ” Afacerea Thomas Crown” (The Thomas Crown Affair), 1999.
19 Unul dintre cele trei exemplare Ferrari Thomassima construite vreodată de către Tom Meade. În imagine, Thomassima III, unicul model expus aici la muzeul din Modena. Apare în filmele „The Racers” 1955, „Povestiri Extraordinare” (Histoires Extraordinaires) 1968 şi „Maşina buclucaşă” (The Love Bug) 1968. Prototipul Thomassima II a fost restaurat şi vîndut pe ebay pe cînd prima maşină s-a pierdut in 1966, cînd rîul Arno a inundat Florenţa.
20 Ferrari 575M Maranello, condus de eroul lui Will Smith din filmul „Băieţi răi 2” (Bad Boys 2).
21 F335 din filmul de acţiune cu James Bond „Agentul 007 contra GoldenEye” şi „Fortăreața ” (The Rock) cu Sean Connery şi Nicolas Cage în rolurile principale.
22 „Miami Vice” a fost un serial de televiziune din anii ’80 care a făcut celebru un model de Ferrari, adică Testarossa. Iniţial personajul principal din film conducea un Corvette dat drept Ferrari. Atunci cînd compania Italiana a auzit despre asta au vrut săi acţioneze în judecată, însă au ajuns la un consens şi cei de la Ferrari au trimis două exemplare negre de Testarossa, vopsite ulterior în alb. Maşina mai este cunoscută încă şi după filmul „Dispari în 60 de secunde” (Gone in Sixty Seconds). Produs între anii 1984 şi 1996 în 7.177 de exemplare, modelul Testarossa se mîndreşte cu caroseria semnată de Pininfarina şi cu un motor V12 de 4,9 litri, care scoate 390 CP. Apropo numele de Testarossa (Cap Roşu) vine de la chiulasă care era vopsit în culoarea roșie.
23 În filmul „Parfum de femeie” (Scent of a Woman) 1992, eroul principal jucat de Al Pacino conducea un cabrio Mondial T de culoare roşie, în muzeu modelul dat este prezentat în culoare albă.
24 Dino 246 GTS din filmul „Agent Cody Banks”.
25 Ferrari 250 GT Cabrio semnată de Pininfarina, produsă într-o ediţie limitată de doar 40 modele. Apare în filmele „Ieri, azi, mîine” (Yesterday, Today, Tomorrow) 1963 şi „Chiulangiul” (Ferris Buellers’ Day Off) 1986.
26 „Le Mans”, 1971. Încă un film foarte tare cu maşini, în peliculă apar două dintre cele mai efemere prototipuri de curse construite vreodată – Porsche 917 şi Ferrari 512S. Enzo Ferrari a refuzat să dea maşini, asta după ce a citit scenariul şi a aflat că Porsche iese cîştigător. S-a oferit să dea 512-uri pentru filmare doar dacă se modifică scenariul. Studioul de producţie nu a fost de acord şi a fost nevoit să împrumute maşini de la un dealer belgian.
27 375 America apare în filmul „Boy on a Dolphin”.
28 Modelul 500 Superfast din filmul „Prima nopate de odihnă” (La prima notte di quiete) .
29 Noul model LaFerrari nu a apărut în filme dar este cel mai rapid Ferrari din toate timpurile, atinge o viteză de 350 km/h şi accelerează de la 0 la 100 în mai puţin de 3 secunde. Costă 1,6 milioane de euro avînd sub capotă un motor V12 de 6,3 litri şi 800 CP alături de unul electric de 163 CP.
30 Bolidul din Formula 1 F2007 cu care Kimi Räikkönen a devenit campion în 2007 şi echipa Ferrari a cîştigat cupa constructorilor. Face aluzie la filmul „Rush: Rivalitate și Adrenalină”, care relatează povestea a doi dintre cei mai cunoscuţi piloţi rivali: James Hunt şi Niki Lauda, dar și lupta dintre echipele lor, McLaren și Ferrari.
31 308 GTS din filmul serial „Magnum, P.I.”.
32 Cîteva imagini din sală.
33 La un moment dat în sală se stinge lumina şi începe un show cinematografic care folosește 19 proiectoare pentru a difuza un documentar despre viaţa lui Enzo Ferrari. De la un tînăr care lucra la Alfa Romeo pînă cînd a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din lumea automobilistică.
După o mică pauză pe acelaşi ecran este difuzat un alt film ce conţine secvenţe din peliculele în care apare Ferrari, acele modele despre care am scris mai sus. Mai jos puteţi viziona filmuleţul. Sunetul în sală este la fel de impresionant şi de rezonant ca într-un cinematograf şi cu părere de rău nu poate fi redat în acest video.
34 La ieşire puteţi încerca senzaţia de Formula 1 pe un simulator, 25 de eur pentru 7 minute mi s-a părut cam exagerat.
35 În continuare, trecem în fostul atelier ce aparținea tatălui lui Enzo.
36 În muzeu sunt expuse diverse motoare eviscerate, celebrul V12 alături de motoare în 4 și 6 cilindri, turbo sau aspirate.
37 Bolidul F60 2009 Felipe Massa.
38 360 GTC.
39 Legendara barcă de viteză cu suflet Ferrari – Arno XI. Bolidul plutitor fabricat în 1953 rămîne a fi cea mai rapidă barcă în categoria sa de greutate.
40 Dino 206 GT, primul automobil Ferrari asamblat cu un motor V6 construit de inginerul Vittorio Jano și fiul lui Enzo – Alfredo, alintat „Dino”. Modelul dat avea misiunea de a concura cu Porsche 911, pentru asta era nevoie de un V6 cu un preț mai mic. Enzo era categoric și nu accepta decît motoare V12 pe modelele sale, era să fie de acord cu lansarea acestui model cu motor V6 și propulsie cu o singură condiție: acesta nu va purta numele de Ferrari și nici emblemă a căluțului cabrat. La 24 de ani s-a stins din viață fiul său, pentru ai aduce un omagiu, Enzo Ferrari a lansat modelul Dino 206 GT. Modelele Dino aveau pe capotă o emblemă nouă, constînd din numele „Dino” pe un fond galben. Versiunea 206 GT a fost produsă în doar 150 de unități.
41 Încă cîteva din maşinele expuse în muzeu.
Cam asta tot pentru azi, următorul articol va fi despre muzeul Ferrari din Marranello. Apropo muzeul Casa Enzo Ferrari nu are nici o legătură cu cel din Maranello care este oficial muzeul constructorului italian de automobile. Investiţia cum am scris mai sus, a fost făcută de autorităţile din Modena pentru a atrage un număr mai mare de turişti în zonă. Şi pentru că atunci cînd vrei şi ai cu cine se poate de făcut orice 🙂
Superbe masini ! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intr-adevar, frumoase si scumpe 🙂
ApreciazăApreciază