În prima parte a articolului despre Bologna am menţionat că denumirea de „la rossa” derivă de la cărămizile roşii din care practic este construit tot centrul istoric dar şi de la orientarea politică de stînga a oraşului. Însă puţini ştiu că comunismul în Italia are rădăcini mult mai adînci. Bologna fiind primul oraş din Italia ce şi-a ales un consiliu urban comunist.
La primele alegeri legislative din ’46 după o perioadă de dictatură fascistă, partidele de stînga au avut un succes colosal, acumulînd 40 la sută din votul popular, aceştia fiind susţinuţi în mare parte de clasa muncitoare. Tendinţa electorală era clară, Italia balansa pe muchie de cuţit între statele capitaliste şi blocul sovietic.
După asta au urmat Brigăzile roşii (Brigatte Rosse) care au avut drept scop să subminize structurile statale pentru a deschide drumul revoluţiei proletariate, operaţiunea Gladio pentru a descredita mişcarea socialistă care lua amploare în Italia. După care a urmat lovitura de stat, forţînd miniştrii socialişti să părăsească guvernul. Şi numeroase atentate teroriste organizate de ambele părţi pentru a pune tensiune pe societate în lupta pentru putere şi orientarea politică a statului. Printre care cele mai răsunătoarea cazuri au fost, asasinarea liderului creştin democrat Aldo Moro şi exploziile de la Bologna.
Odată cu căderea comunismului în Europa Centrală și de Est, marile partide ale deceniilor de după al doilea război mondial au dispărut. În 1991 Partidul Comunist Italian s-a divizat în două formaţiuni, Partidul Democrat de Stînga şi Partidul Comunist Reformator.
01 În contextul dificultăţilor economice cu care se confruntă Italia dar şi a politicilor privitoare la imigrație ale Bruxelles-ului, au adus la consolidarea poziţiilor partidelor radicale de dreapta şi stînga.
Manifestare organizată de Partidul Comunist Reformator în Piazza Maggiore.
02 Din pricina nemulţumirilor tot mai accentuate faţă de politica de austeritate a guvernului, în Italia, protestele împotriva autorităţilor locale, în special contra privatizărilor şi a sărăciei sunt tot mai frecvente.
03 Zeci de persoane au ieşit în strada pentru a protesta împotriva privatizării, jefuirii patrimoniului public şi reducerii serviciilor sociale.
04 Italia se confruntă cu probleme economice, recesiunea prelungită şi inflaţia au afectat statul peninsular. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că proiectul ordonanţei de Guvern, are ca scop tăierea unor cheltuieli sociale pentru a ţine sub control pierderile financiare.
04 „Glorie Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste”.
05 Guvernul italian intenţionează să accelereze privatizările pentru a reduce imensa datorie a ţării, o măsură contestată de partidele de stînga.
„PD vor să vîndă acest oraş. Troika nu v-a triumfa. Opriţi privatizările”, sloganul scandat de manifestanţi. PD este partidul democrat aflat la puetere. Troica este un grup format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI, care au venit cu un „plan de salvare” însoţit de condiţii stricte pentru țările în dificultate financiară.
06 Autorităţile locale asigură ordinea publică.
07 Primul lucru care mi-a atras atenţia la sosire în aeroport a fost uniforma vameşilor, are un design modern şi elegant, de parcă ar fi desprinşi dintr-o revistă GQ. Nu întîmplător, giganţii modei precum Armani, Versace, Prada, Valentino, Gucci şi mulţi alţi se trag din Italia.
Ce au în comun poliţia din Italia şi Republica Moldova? Corect. Uniformele. Întrucît o parte din ele sunt cusute în Moldova.
Carabinierii, Guardia di Finanza, Polizia Penitenziaria şi alte structuri al ministerului de interne au nişte uniforme foarte frumoase, au italienii gust la haine.
08 Bologna mai are un nume (pe lîngă multe altele) – „la dotta” cea ce înseamnă deşteaptă. Porecla provine de la faptul că aici a fost fondată în 1088 prima universitate din lume, de unde de-a lungul secolelor au ieşit generaţii întregi de intelectuali. Dante Alighieri, Nicolaus Copernicus, Francesco Petrarca, toţi sunt absolvenţi ai Universităţii din Bologna.
Piazza Magiorri – zona din apropierea universităţilor. Se simte cum pluteşte în văzduh un aer tînăr de rebeliune.
09 Universitatea bologneză este locul unde s-a semnat declaraţia de la Bologna, care a iniţiat un proces de compatibilizare a studiilor universitare din spaţiul european.
În prezent aici învaţă peste 100 de mii de studenţi din diferite părţi a Italiei. Fapt ce face Bologna să fie recunoscută ca un adevărat oraş studenţesc. Aşa de mulţi tineri am văzut probabil numai în Salonic.
10 Alde rebeata stau şi se odihnesc. Se găndesc probabil la problemele eterne legate de filosofia existenţei umane. Acela culcat din mijloc pare a fi Toly Druga. Salut Toly!
11 Tinerii italieni discută impactul teorii lui John Maynard Keynes asupra şomajului involuntar.
12 Ai noștri în Bologna.
13 Bologna m-a surprins plăcut, sigur, nu e ca în Amsterdam sau Copenhaga, dar oricum sunt mulți dintre cei care circulă cu bicicleta. Cred că se explică prin numărul mare de studenți.
14 Parcare pentru biciclete lîngă una din blocurile universității din Bologna. Îmi e greu să îmi închipui așa ceva în Chișinău lîngă ASEM.
15 Pubele subterane, deșeurile aruncate ajung direct în containerele îngropate în pămînt.
16 Porticurile. Despre asta aș putea scrie o postare aparte, sunt foarte multe în Bologna, însumînd peste 38 de km numai în centrul istoric al orașului. Nu este nimic mai plăcut decît o plimbare pe străzile orașului pe timp de ploaie.
Anume porticurile sunt cele care dau personalitate și caracter orașului.
16 În evul mediu era interzisă construcția clădirilor fără un portic, ele trebuiau să fie de cel putin de 2.66 m înălțime pentru a permite trecerea unui om pe cal.
17 Bologna nu este supraaglomerată de turiști așa ca Roma, Veneția sau Milano. Se poate sta în centrul orașului și savura în liniște cafeaua. Și asta mi-a plăcut.
18 O soluție perfectă pentru a înverzi zona, după cum ați observat, străzile din centrul istoric sunt petruite.
19 Atmosfera festivă este antrenată de artiștii din stradă.
20 Fiecare cum poate și cu ce are.
21 Smells like teen spirit.
22 Facebook-ul de hîrtie.
23 Străzile ferite de ochii turiștilor.
24 Dacă ar fi să mă trezesc undeva fără a ști exact unde, și aș vedea pe fereastră statui reprezentînt bărbați musculoși că în perioada de uscare înainte de competiții. Aș spune fără ezitare că sunt în Italia.
25 M-am gîndit și la partea frumoasă a cititorilor mei, așa că facem un mic repaus.
26 Vespa.
27 Mama îmi citeșt postările și e curioasă să afle prețurile oriunde aș merge.
28 Artefacte.
29 Veceu public.
Bologna mi-a invadat sufletul și asta fără să îi aflu toate secretele. Am frînt degetul de la atîtea imagini luate apăsînd butonul aparatului, și mai nu am suferit o întindere musculară tot întorcînd capul să fiu sigur că nu-mi scapă nimic. Aveți mare grijă cînd mergeți în Bologna.
Cam atît pentru azi și vă mulțumesc pentru atenție!
Frumos !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult! pina si mie mi-a placut 🙂 initial am ales Bologna ca punct de plecare, insa am ramas placut surpins si pot spune ca am sa mai revin pe aici.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
F. frumoase imaginile ,imi plac mult imagini si descrierile lor ,succes pe mai departe
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos pentru apreciere!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Articole interesante, foarte documentate! Multumesc pentru vizita si aprecieri!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, ma bucur ca v-au placut!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc pt imagini. Uneori cuvintele sunt sarace pt a descrie trairi, dar imbinarea armonioasa pe care ne-ai adus-o in fata ochilor sunt sigura ca ne-au ajutat pe multi sa ne plimbam alaturi de tine prin locuri minunate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Felicitari pentru postare! Foarte reusit!
ApreciazăApreciat de 1 persoană