Bergamo

bergamoBergamo este un orășel mic, aflat la o oră de mers cu trenul de Milano. Este unul dintre cele mai încîntătoare, cu adevărat minunate locuri din Italia, cu o atmosferă magică și un aer plin de romantism. La 5 km distanță de oraș este amplasat aeroportul Orio al Serio, de departe cel mai popular aeroport din Milano pentru zborurile din România și Republica Moldova. Pentru foarte multă lume, Bergamo reprezintă principala poartă de intrare în capitala modei din Italia.

De la aeroport se poate ajunge în oraș cu autobuzul, costul unui bilet, valabil timp de 24 de ore este de 5 euro mai există și opțiunea de a cumpăra abonament pentru 72 de ore la prețul de 7 euro. Plătești o singură dată și include călatorii nelimitate pentru perioada specificată cu autobuzul în raza orașului, zona aeroportului și cu funicularul. Infrastructura de transport a fost foarte bine gîndită, de aici se poate ajunge cu trenul sau autobuzul practic în orice colț al ciubotei italiene. Aeroportul din Bergamo deservește multe zboruri low cost din întreaga Europă, prețul pentru un zbor din România începe cu 5-9 euro, din Republica Moldova ceva mai scump – 30 euro. There is no excuses (cum se zice) de a sta acasă, cu așa prețuri la bilete, merită tot efortul depus de-a urca în avion și a zbura pînă în Bergamo – orașul de la înălțime.

01 Bergamo este împărțit în 2 segmente, Citta Alta, orașul de sus și Citta Bassa, orașul de jos, legate între ele printr-un funicular și cîteva porți de acces.

02 Partea de sus a orașului este amplasată pe o colină la o altitudine de 380 de metri, de departe, cel mai interesant loc pentru turiști.

03 Aici sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice din oraș. Partea cea mai cunoscută și vizitată din Bergamo este Piața Veche, cu fîntîna sa Contarini. Fîntîna a fost comandată de un primar venețian ca un cadou pentru locuitorii orașului care erau afectați de secete în acea perioadă, dar și să înfrumusețeze orașul. Vă imaginați  că un funcționar public de la noi să facă așa ceva din banii lui?

04 Turnul Civic – cel mai înalt turn din oraș cu o înălțime de 52 de metri. Construirea turnului a avut loc în perioada în care fiecare familie din Italia cît de cît bogată, se simțea obligată să își construiască propriul său ”bastion”. Așa o modalitate prin care își demonstrau influența, plus aveau rol strategic și militar, am mai întîlnit așa ceva în Bologna. În prezent lucrurile stau exact la fel, numai că în competiție au intrat miliardarii din China, India și Emirate, cu intenția de a construi cele mai înalte turnuri din lume.

05 Pe partea de sud a pieței se află Catedrala și Capela Coleoni.

06 Fațada Catedralei Bergamo.

07 În apropiere se află Baptisierul octogonal.

08 Cappella di Santa Croce.

09 Orașul de sus este înconjurat de ziduri venițiene pe o lungime de 5 km și străpunsă de 4 porți:  Sant’Agostino, San Lorenzo, San Giacomo și Sant’Alessandro. Teritoriul nu este prea mare, poate fi traversat în lung și-n lat în mai puțin de 2 – 3 ore. Noi am stat 2 zile aici și l-am luat la picior de mai multe ori să nu scăpăm nimic.

10 Partea de jos a orașului este legată de cea de sus printr-un funicular, prețul unei singure călătorii este de 1.5 euro, noi am avut tichet valabil 24 h, unde călătoriile cu funicularul sunt deja incluse.

11 De sus se deschide o panoramă splendidă a orașului.

12 De aici din Cita Alta mai merge un funecular sus pe dealul San Vigilio. Fiind cel mai înalt punct din zonă, în timpul Imperiului Roman a fost construit un punct de observație. Astăzi zona este destinată exclusiv primblărilor, pe străzile sale înguste, petruite, încă nesufocate de turiști precum alte orașe din Italia.

13 Biserica San Vigilio.

14 Partea de sus a orașul este totodată un important centru universitar, aici se află una dintre cele mai mari universități din Italia – Universitatea  din Bergamo.

15 Clădirea a fost cîndva în proprietatea mănăstirii Sant’Agostino, în prezent aici își fac studiile peste 15 mii de studenți.

16 De aici urcăm spre fortăreața La Rocca, din 2004 complexul adăpostește un muzeu de istorie.

17 Parcul din incinta complexului.

18 Bergamo este un oraș plin de turnuri, clopotnițe și acoperișuri din țiglă roșie, la fel de frumos ca Florența și Roma, doar cu mai puțini turiști.

19 Localnici stînd la un pahar de vorbă.

20 În weekend traficul rutier este suspendat în partea de sus a orașului, multe străzi transformînduse în tîrguri.

21 Numele uleiului de bergamot provine de la orașul italian (ghiciți care), unde fructele arborelui de bergamot erau cunoscute si consumate. Personajul comic Arlecchino vine și el din Bergamo.

22 Suburbie. Încep să se vadă ceva din înălțimile Prealpilor, mi-ar fi plăcut să locuesc aici.

23 Imagine asupra orașului de jos, unde sunt amplasate cele mai multe blocuri de locuit și clădiri administrative.

24 Bergamo este primul oraș Italian în care am fost, și primul lucru pe care l-am făcut, am întrebat de gazda la care am stat despre mîncarea tradițională, să ne recomande ceva. Partea cea mai curioasă și amuzantă a fost cînd am comandat Polenta, îmi ieșise din cap că asta e mămăliga noastră cea de toate zilele. În schimb am mîncat Polenta de 6 euro 🙂 Acasă cînd am povestit, au spus de azi înainte să le dau cîte 6 euro dacă vreau să mănînc măligă.

25 Formaţiuni militarizate ale Protecţiei Civile Italiene.

26 Bicicliști.

27 Și încă cîteva imagini.

Bergamo mi-a plăcut, aș spune chiar m-a încîntat, mult mai mult decît Milano. Deși, singuri Italienii nu văd nimic deosebit aici.


Un comentariu

  1. Ce frumos e oraselul! Am trecut si eu cu masina prin Bergamo acum 2 ani, insa fara sa ma opresc. Eram in drum spre Lacul Commo! Acum stiu ce-am pierdut si regret 🙂 Mersi!

    Apreciat de 2 persoane

    • Cu placere! Din Bergamo sunt multe zboruri low cost in diferite colturi ale Europei si Maroc, sunt sigur ca am sa mai trec pe aici. La fel nu departe de Bergamo se afla Lecco, de unde pornesc vreo 10 trasee via ferrata, plus la toate astea preturile in Bergamo sunt mai mici ca in Milano, asta pentru cei ce vor sa faca shoping 🙂 Orice alta ocazie cand ai, nu ezita sa treci pe aici 😉

      Apreciat de 1 persoană

  2. Wow! Cât de frumos e! Îmi place foarte mult. Am tras cu ochiul și eu la prețurile avionului, dintr-un oraș apropiat de mine și chiar sunt prețuri foarte bune. Merită să faci o astfel de escapadă, de câteva zile. Lista mea de dorințe devine mai lungă și asta datorită ție. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ador postările tale! Informațiile oferite sunt la dispoziția oricărui public, iar ilustrațiile fac deliciul fiecărui articol. Admirație.
    Legat de părerea italienilor despre Bergamo, îmi amintesc când voiam să merg la Valencia (am și fost), iar o spanioloaică la care i-am cerut părerea mi-a spus că nu e mare lucru de văzut acolo… eu am rămas WOW, evident, la vederea Valenciei. Probabil că pentru ei nu e mare lucru, fiind obișnuiți cu ceea ce văd zilnic. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    • Multumesc frumos! Mi-a placaut si mie Valencia, este unul dintre orasele in care as alege sa stau daca as avea ocazia.

      Apropo, totul e relativ 🙂 eu am ramas WOW cind am mers pentru prima data in Romania, nu suntem la mare distanta si nu ar trebui sa fie mare lucru, dar de fiecare data cind trec pe acolo, ma gindesc ca noi (cei din republica) am ramas cu vreo 40 de ani in urma. Si apropo, discutam cu un sofer de Taxi din Brasov, si i-am spus ca imi place la voi muntele din mijlocul orasului, nu sunt multe orase care se pot lauda cu asta, la care el mi-a raspuns, mare treaba 🙂

      Apreciat de 2 persoane

      • Asa e cum zici. Totul e relativ. Eu, de exemplu, vreau demult sa vizitez Republica Moldova. Chişinăul, mai ales. Poate voi rămâne şi eu WOW. Aşa cred.
        P.S. Şi eu m-aş muta în Valencia. Oricând

        Apreciat de 1 persoană


Lasă un comentariu