Ca destinație de vacanță în această toamnă am ales să mergem în Egipt, în care nu mai fusesem vreodată. Idea de a vizita Egiptul mi-a venit acum câțiva ani când citisem un articol despre Sharm el-Sheikh, un loc frumos de la Marea Roșie renumit pentru scufundări și snorkeling.
Sharm el-Sheikh este o stațiune turistică din peninsula Sinai cunoscută în primul rând pentru incredibila diversitate a lumii marine. Aici se găsesc câteva sute de specii de corali și pești, apa are o vizibilitate ridicată iar reciful este situat aproape de țărm astfel încât te poți bucura de habitatul marin spectaculos având nevoie doar de o mască și un tub.
01 Posibilitățile de cazare de aici sunt extrem de bogate, existând o multitudine de complexuri hoteliere, cea ce face ca oferta de cazare să fie foarte variată.
02 Un criteriu important în alegerea hotelului a fost poziționarea sa. Am citit minuțios și am căutat informații despre hotelurile amplasate lângă recifurile de corali. Astfel să nu fiu nevoit să merg în altă parte pentru a mă minuna de bogățiile ascunse în apă.
03 Așa cum am mers cu copilul am ales o zonă unde intrarea în apă este lină și plaja să fie de nisip. Astfel de locații în Sharm el-Sheikh, pot fi enumerate pe degete. De regulă țărmul este abrupt și intrarea devine brusc adâncă.
04 Hotelurile dispun de pontoane lungi care permit intrarea în larg.
05 Un alt criteriu de relevanță, cel puțin pentru mine, a fost amplasarea hotelului într-un micuț golf ferit de vânturile puternice venite din deșertul Sinai și de curentul de apă.
06 Înotând pe lingă marginea golfului, mi-a atras atenția stegulețele roșu-galben din stațiunile vecine, ceea ce înseamnă că este interzis accesul în apă, din cauza curenților și a vântului puternic. Noi nu am avut parte de așa ceva pe când la ei se întâmpla să fie amplasat stegulețul câteva zile la rând.
07 În articolele anterioare am scris despre situația tensionată din Egipt și cum a fost afectat sectorul turistic. Dacă în anii de până la prăbușirea avionului rus, stațiunea era vizitată de peste 5 milioane de turiști anual, la moment multe hotele sunt închise iar cele rămase lucrează la capacitatea de 30%. Cei din Europa și Rusia nu vin, singurii care mai zboară aici sunt ucrainenii. Partea buna pentru mine ca vizitator, e că sunt mai puțini oameni, partea proastă este calitatea serviciilor prestate care a scăzut și ea. Foarte multă lume a fost afectată pe seama revoluției din 2011.
08 Hotelul dispune de 9 piscine pe întreg teritoriul, în pofida acestui fapt, toți stau pe plajă, am văzut unu doi oameni stând lângă bazin. Șezlongurile de pe plajă sunt ocupate începând cu ora 5 dimineață, lumea vine, lasă prosopul și le eliberează în spre seară când pleacă. Cei care încă nu au prosop, aruncă chiloții, gențile și alte lucruri, după care merg să ia prânzul.
09 Despre recif am spus, cel din preajma hotelului este unul dintre cele mai frumoase din Sharm. Din acest motiv zilnic observam cum în golf acostează până la zece yachturi simultan, cu turiști care au plătit să facă scufundări. Totodată asta e și partea proastă, sper într-o zi să merg și eu în Polinezia sa fac snorkeling, unde într-un an e tot atâta lume cât aici într-o săptămâna.
10 Într-adevăr e multă lume, deși cum am menționat hotelurile sunt semi-pustii, îmi imaginez cum e când lucrează la capacitate maximă.
11 Când vii la mijloc de zi nu găsești un șezlong liber. Însă reciful colorat te răsplătește din plin când intri în apă.
12 Pétanque – jocul preferat al francezilor, este un joc cu bile al cărui scop e să arunci bila cât mai aproape de țintă. Este unul dintre cele mai populare jocuri din Franța.
13 Unele hotele din Sharm dispun de propriile centre de scufundări. O experiență inedită, greu să descriu în cuvinte cum e să plutești printre mii (da da, chiar mii) de pești exotici și corali. Nu am putut rată ocazia de a face o incursiune în altă lume, una dintre cele mai frumoase experiențe ale mele, păcat că nu am avut aparat foto să fac imagini din apă.
14 Dacă ești începător scufundările se fac cu un instructor, el te ghidează și direcționează, adâncimea maximă la care am coborât a fost de 15 metri, timpul petrecut sub apă a fost de 40 min, o experiență care o recomand și la alții. La anul cred că voi merge și voi face un curs de scufundare, cea ce îmi v-a permite să obțin un brevet internațional.
15 Însă cei mai mulți fac snorkeling, pentru că poate fi practicat de oricine.
16 Dacă până acum înotam în apă doar de dragul de a înota, păi acum am descoperit o altă lume cu recifi și habitate subacvatice.
17 Apa de culoarea turcoaz.
18
19 Mi-a plăcut idea cu scufundările de probă, care sunt gratuite și durează 5 minute, asta să vezi dacă nu ai frică și totul merge bine.
20 Teritoriul hotelului reprezintă o adevărată oază de verdeață.
21 Piscinele sunt pustii.
22 Cu toții sunt la plajă, unde stau buză în buză.
23
24
25 Pe timpuri Sharm el-Sheikh a fost un sat pescăresc, ca stațiune turistică zona începe să se dezvolte abia în 1982, tot atunci a fost construit primul hotel. Din motiv ca recifurile de corali ajung până la țărm făcând imposibilă intrarea în apă, inițial când au fost construite primele hotele, o parte din recif a fost distrus, creând astfel pagube foarte mari. În prezent, ele sunt declarate patrimoniu natural și sunt protejate prin lege, însă situația se deteriorează într-un ritm de creștere, nu sunt sigur că va mai rămâne ceva după noi.
26
27
28
29 Sharm el-Sheikh nu este bogat în cea ce privește obiectivele turistice. În partea veche a orașului puteți vedea o moschee care a fost construită acum recent. Nimic deosebit, însă nici nu mă așteptam la mai mult.
30
31 Bazarul vechi de la care a rămas doar denumirea. Aici au fost ridicate primele construcții din oraș. Am citit că prețurile de aici ar fi mai mici, părerea mea e că nu se merită timpul pierdut și prețurile sunt la fel, ba chiar când începi să negociezi cu ei sunt foarte supărăcioși.
32 Nici din coloritul de odinioară nu a mai rămas nimic, rafturile sunt pline cu produse Made in China.
33 Suvenirurile din lemn sunt din Indonezia.
34 Ghidul din hotel m-a atenționat să nu vin aici, precum că comercianții sunt foarte agresivi, turiștii sunt luați de mâini și trași cu forța prin buticuri. Nu am avut parte de așa experiență, din cauza situației create la moment, cei ce comercializează nu pre își permit să acosteze turiștii, pot rămâne fără de licență.
35
36 Piața din fața bazarului, pe fundal munții din peninsula Sinai.
37
38 Moscheea Al Mustafa.
39
40
41 Nu sunt mulți turiști.
42 Pe unele drumuri stau instalați stâlpi solari fotovoltaici pentru iluminatul public.
43 Comisariatul central de poliție.
44 Pe străzi și la hoteluri stau amplasați militari și posturi de control.
45 Intrarea în oraș.
46
47 Plajă publică pentru cei ce vin în hotele de 2-3 stele situate mai departe de litoral.
48 De menționat calitatea bună a drumurilor.
49 Cam asta e situația la moment aici, zona turistică pare a fi securizată, deși am impresia când v-a izbucni un conflict acești militari vor fugi primii pe ușă.
Alte articole din vacanța mea din Egipt le găsiți mai jos.
Cairo.
Piramidele din Giza pe fundal de sărăcie.
Parcul național Ras Mohammed.
Cu ce ai zbuat si unde? Ai putea spune si numele hotelului sau preturi?
Felicitari pentru articol.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am zburat din Chisinau in aceasta toamna, incepand cu acest an sunt operate zboruri charter spre Sharm El Sheikh. Din motivele enumerate mai sus am ales sa stam in Reef Oasis Beach Resort in regiunea Hadaba. Hotelul e un pic cam vechi in schimb plaja e ferita de vanturi si reciful este printre cel mai frumos din Sharm. In regiunea Nabq sunt hoteluri mai noi doar ca vanturile sunt puternice acolo. Pentru 2 maturi si un copil de un an am achitat 955 USD.
ApreciazăApreciază
Mersi mult pentru detalii. Rasuflam usurata daca zborul era din Ro, de aici zboara mai mult curse charter.
Foarte buna alegerea hotelului, multumesc pentru recomandare. Daca se mai calmeaza putin situatia politica, ma tenteaza Egiptul.
Pentru experiente subacvatice similare, pana la Polinezia Franceza, recomand Seychelles 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oh, I want to jump into your pics, here in the middle of snow, I feel the sun and the wind from the sea. Thank you for these summer feelings.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Lucky you 🙂 In Moldova, the snow comes every year, and every year it’s a surprise. At the moment we’re experiencing an exceptionally warm winter, with temperatures reaching 10C.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
We have had quite warm winter , about -10 C, but we will have colder. Now everything is under a white cover after a snow storm. So your pics of summer feels so great.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte frumoase imaginile ! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai fost acolo recent?
ApreciazăApreciază
La inceput de decembrie, nu e tocmai varful sezonului, insa am avuit noroc sa prindem o vreme calduroasa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A fost in Sharm el-Sheikh,as fi vrut sa mai merg dar mi-e frica. E bine, nu sunt probleme?
ApreciazăApreciază
Statiunea este pazita de militari, pe drum am vazut multe posturi de control. Din cand in cand se mai produc atacuri teroriste in partea de nord a peninsulei Sinai, dar din cate am vazut sunt multi ucraineni, chinezi si italieni prin zona. In Cairo sunt si mai multi turisti, am intalnit si o doamna care calatoreste de una sinmgura in Egipt. Dar cred ca totul e individual.
ApreciazăApreciază
Foarte frumos
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aş vrea să ajung acolo, să trec direct prin poze şi să mă relaxez la soare! E superb.. cred că e destul greu să cuprinzi atât de practic frumusețea acelor locuri într-un singur articol. Felicitări!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce locuri minunate, foarte frumos, multumesc pentru ca virtual calatoresc si eu datorita tie ❤

”Un iepuraş cu boticul alb, a venit la voi în prag. Să v-aducă oul roşu, care să vă umple coşul. Hristos a înviat!”
ApreciazăApreciază
Sfarsit de saptamana plina de bucurii ❗ ❤
http://slide.ly/view/d0bf654126e3f518dfb1d0f3b7cd7706
ApreciazăApreciază
Buna ziua, deapre ce hotel este vorba in Sharm? Ma interesa si pe mine o destinatie pentru snorkeling si nu am reusit sa vad deapre ce hotel este vorba. Va multumesc!
ApreciazăApreciază
Reef Oasis Beach
ApreciazăApreciază