Pentru că e vară şi e sezonul preferat pentru mulţi de a merge la odihnă mă gîndeam să scriu despre cum mi-am petrecut vacanţa. Este primul meu articol din seria de posturi dedicate călătoriei mele şi a prietenilor mei prin Pieria, alegerea noastră a căzut pe Leptokarya un mic orăşel cu multe pensiuni şi taverne pe malul mării. Cea mai tare parte e că din orice colţ al oraşului, de pe plajă sau din apă se vede muntele Olimp, şi îmi pare că e cel mai interesant ce poate fi – eşti şi la mare şi la munte.
O mică descriere la început. Pieria este o regiune din nord-estul Greciei care anual atrage mii de turişti prin vegetaţia bogată şi nu în ultimul rînd prin istoria sa. Majoritatea străinilor sunt veniţi din Serbia, Bulgaria, Polonia, grecii preferînd odihna pe insule. Cei care trăiesc prin apropiere în oraşe mari precum Larisa sau Salonic nu ezită să evadeze şi ei într-un weekend pe litoral pentru că ştiţi voi the worst day on the road is better than any day in the office.
01 Staţiunile de pe litoralul olimpic sunt mici şi s-ar putea să te plictiseşti dacă vii numai pentu plajă sau cîteva taverne, dar depinde ce vrei să alegi. Noi am închiriat o maşină pentru o săptămînă şi am mers prin orăşelele din apropiere Litochoro, Dyon, Platamon, Neos Panteleimonas şi altele. Un lucru bun e că în multe dintre ele există o staţie de tren de unde puteţi merge in Thessaloniki sau în staţiunea din apropiere Nei Pori unde plaja e cu mult mai mare sau în orice alt sătuc, oraşel de pe litoral.
02 Noi am ales să stăm în Leptokarya.
03 Un orăşel în care echilibrul european se combină perfect cu tradiţiile greceşti, în care armonia este completată de agitaţia atît de specifică grecilor. Aici e lineşte, traficul nu este aglomerat, excepţie sunt zilele de odihnă cind grecii vin să facă plajă.
04 Preţurile în general sunt acceptabile şi ce am observat eu că calitatea nu scade o dată cu ele. Sunt multe taverne, magazine unde localnicii fac cumpărături sau stau şi se odihnesc. Despre cum grecii obişnuesc să petreacă timpul în cafenele/restaurante am să scriu un post aparte, dar vă spun că mi-a plăcut atmosfera în Salonic, era ziua amiază mare şi aveam impresia că tot oraşul a ieşit în stradă pentru a savura ceva. Faptul că grecii sunt leneşi e un clişeu, sunt sigur, dar totuşi nu am mai vazut atîta lume în plină stradă 🙂 Revenind la preţuri, am remarcat că chiar pe alocuri sunt mai mici ca în Moldova, şi într-adevăr odihna în Leptokarya e pentru orice buzunar. Vrei pensiuni scumpe de 4-5 stele sau studiouri mai ieftine? poftim, fructe şi legume proaspete? poftim şi asta.

Leptokaria. Mapio.net
05 În fiecare zi de marți a săptămînii, în centrul orașului, se organizează un tîrg în care veți putea cumpăra legume, fructe, brînză și multe masline de la producătorii locali.

Olives, market in Leptokaria. Panoramio.com
06 În acelaşi timp atmosfera e foarte plăcută pentru o staţiune balneară. Localnicii sunt prietenoși și ospitalieri, nu au un comportament neadecvat întîlnit deseori în alte zone unde sunt mulţi turişti. Sunt foarte amabili, ba chiar sunt unii care încearcă să vorbească româneşte cu tine. Am întîlnit cîţiva aromâni care sau prezentat ca fiind vlahi, adică părinţii lor care au plecat din Valahia înainte ca Cuza să înfăptuiască unirea principatelor.
07 Despre locaţie nici nu mai zic, este una perfectă. Amplasată în faţa muntelui Olimp, la doar 100 km de Salonic şi 150 km de Meteora.
08 Plaja este de nisip pe alocuri pietroasă însă apa este super limpede şi curată şi se adînceşte destul de repede. E ok pentru cei ce iubesc să înoate şi nu sunt nevoiți să meargă la peste 100 m de la mal pentru asta. Mie mi-a plăcut faptul că nu este aglomerată şi că din apă se deschide o privelişte spre munte.
09 Aşa cum am mai scris Leptokarya este un oraş mic şi liniştit pe litoralul Mării Egee situat la poalele Muntelui Olimp despărţit în două de o linie de cale ferată care leagă Athena şi Salonicul. Staţia de tren este amplasată în centrul oraşului.

Bahnhof in Leptokaria. Commons.wikimedia.or
10 Plaja este situată mai la sud de gară, de aici spre ea porneşte un drum lat cu două benzi care trece sub un pod. Pentru a trece pe cealaltă parte aveţi opţiunea de a merge pe scări sau de a utiliza ascensorul.
11 Pe strada care merge spre plajă veţi găsi practic tot de ce este nevoie: taverne, cafenele, fast-food-uri, îngheţată, patiserii, legume, fructe. Două supermarket-uri, magazine cu suvenire, haine, blănuri, încălţăminte şi multe altele. Preţurile din magazine sunt cam ca la noi. La taverne mîncarea costă 5-10 euro, o salată grecească 3-5 euro un souvlaki 1-2 euro.
12 De-a lungul litoralului pe o distanţă considerabilă trece un drum în ambele sensuri. Acest lucru face plaja să arate un pic urît, parerea mea e că drumul trebuie inchis pentru traficul rutier şi transformat într-o zonă pietonală.
13 Pe litoral la fel veţi găsi multe taverne şi cafenele care au zone special amenajate chiar pe plajă.
14 Să nu vă sperie dacă mai vedeți un cîine doi 🙂 sunt foarte cuminți și nu mușcă.
15 Mai la deal de staţia de tren este amplasat parcul central, un loc răcoros şi foarte relaxant. Dacă sunteţi cu copii mai vedeţi şi cîteva terenuri de joacă primprejur.
16 Din parc în direcţia munţilor porneşte o stradă pietonală unde pe lîngă taverne şi cafenele mai găsiţi o agenţie de închirieri auto. Noi am luat un Fiat Panda şi am plătit 30 euro ziua avănd toate asigurările incluse.
17 Orăşelul e mic dar în același timp destul de simpatic, cîteva străzi paralele şi cîteva perpendiculare. Din atracţii turistice o biserică grecească lîngă parcul central şi cam atît.
18 Despre cazare. În zonă sunt multe pensiuni pentru orice gust de la şi pînă la. Noi am stat în studiouri destul de spaţioase. Un pic cam departe de plajă, aproximativ 15 min pe jos în schimb mai puţini turişti prin zonă şi mai multă lineşte de alfel pentru asta am şi optat. Bineînţeles că în studiouri nu ţi se oferă prosopuri şi nu ai femeie de serviciu. Apropo în oraș mai găsiți un mgazin Lidl de unde se poate lua produse la un preț mai mic.
Cam asta, sfatul meu e că nu face să vii aici doar pentru plajă așa cum o să vă plictisiţi în scurt timp, în schimb cum am zis locaţia e una ideală pentru a călători prin apropiere. De alfel noi am urcat pe Olimp pe unul din vărfuri – Skala 2866 m, am mers în Kalabaka-Kastraki să vedem mănăstirile Meteora unde am stat două zile în camping cu cortul. Am vizitat Salonicul şi alte locaţii din apropiere despre care voi scrie în articolele ce urmează.
Nu sunt amator de excursii organizate în grup de altfel şi vouă nu vă recomand să le luaţi. Aşa cum am scris mai sus vă adunaţi 4-5 persoane şi închiriaţi o maşină cu care mergi unde vrei. Drumurile sunt foarte bune chiar şi cele cu 2 benzi care merg paralel autostrăzii. De fapt pe Olimp ne-am ridicat de două ori prima dată cu cort, sac de dormit şi alt echipament asta pentru că urma să urcăm în vîrf, a doua oară am hotărît să mergem un traseu mai simplu din Litochoro pînă în Prionia cu un rucsac mic 20 l. Am luat autobuzul din Leptokarya şi am mers pîna la pereferia oraşului Litochoro de unde un profesor de geografie ne-a luat cu maşina pînă în centru. Pe drum înapoi o familie de olandeji ne-au dus pînă la autostradă dupa care am oprit altă maşină şi am mers cu ea in Leptokarya. Deci e ok să mergi şi cu autobuzul sau cu autostopul.
Să zic că mi-a placut e puţin zis, a fost una dintre cele mai frumoase vacanţe ale mele, şi vă doresc şi vouă să aveţi o vacanţă pe cinste.
Din aceeaşi serie.
Notiţe din Grecia. Partea 2: Meteora
Notiţe din Grecia. Partea 3: Pe vîrful muntelui Olimp
Notiţe din Grecia. Partea 4: Paleos Panteleimonas şi Castelul din Platamonas
Notiţe din Grecia. Partea 5: O plimbare prin Salonic
Astazi ma plimb datorita tie prin Grecia. Am fost si eu in Salonic, Volos, Katerini insa acum nu mai pot face calatorii asa ca voi cunoaste lumea datorita tie si-ti multumesc din suflet ❤
ApreciazăApreciază
Un an 2018 plin de sanatate si reusite ❗ ❤
O zi binecuvantata ❗
Apele sfintite toate Sa-ti aduca sanatate.
Si-n calea ta mereu,
Sa spele ce este rau .
Sa ramana numai bine
Si cu har Sfanta Treime casa sa vegheze
Si mereu sa te binecuvinteze ❗ ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult pentru urari frumoase!
ApreciazăApreciază